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Who made jollof rice first, Ghana or Nigeria?

Daniel Vallee
Daniel Vallee
2025-10-14 08:07:18
Nombre de réponses : 24
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Jollof rice likely originated in the Senegambian region before spreading throughout the rest of West Africa. The dish has become a point of cultural pride for many West Africans. In recent years there has been a friendly competition, dubbed the “jollof wars,” over who has the best variation of the dish. Jollof rice was probably first cooked during the 14th century in the Wolof empire, which had risen in the previous century in what is now inland Senegal. People with roots in Cameroon, Ghana, Liberia, Nigeria, and Sierra Leone have all laid claim to the best variation of jollof rice. Perhaps the most passionate debate has taken place between Nigerians and Ghanians, whose jollofs often use different types of rice and various aromatics.
Manon Maillard
Manon Maillard
2025-10-14 07:18:47
Nombre de réponses : 13
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Ghana et Nigeria ne sont pas à l'origine du jollof rice, qui est appelé ceebu jën au Sénégal. Le mot jollof fait référence à un ancien royaume qui faisait partie du Sénégal entre le 12e et le 13e siècle. L'origine du plat est liée à une période particulière de l'histoire, à savoir l'implantation du colonialisme en Afrique de l'Ouest. Les Sénégalais, en particulier les habitants de Saint-Louis, ont créé le ceebu jën, un plat à base de riz et de poisson, accompagné de légumes et parfois de tomates. Le Sénégal a été reconnu comme l'origine du jollof rice par l'UNESCO, qui a inclus le ceebu jën dans la liste du patrimoine culturel immatériel de l'humanité en 2021.

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